Magyarok New Yorkban

Kőry Ágnes zenetudós beszámolója az ENSZ Nemzetközi Holokauszt Megemlékezési Hetéről

Januárban három napot töltöttem New Yorkban az ENSZ magyarországi képviseletének meghívására.  Jelenleg Magyarország elnököl a Nemzetközi Holokauszt Emlékező Bizottságban – pontosabban szólva, az International Holocaust Remembrance Alliance egyesületben  – így január 27-én, a Nemzetközi Holokauszt Megemlékezés Napon, jelentős magyar közreműködéssel emlékezett az ENSZ a holokauszt áldozataira.

Magyar jelenlét New York-i zenei életben amúgy is nyilvánvaló. Január 25-én késő délután érkeztem New Yorkba, de este elmentem a Metropolitan Opera előadására. Cavalleria Rusticana és Pagliacci volt a műsoron. Tudomásom szerint magyar énekes nem szerepelt, de a műsorfüzetből kiderült hogy “This performance is dedicated to Daisy Soros in grateful recognition of her generosity to the Metropolitan Opera as a member of the Council for Artistic Excellence.” Vagyis a január 25-i előadást Daisy Sorosnak dedikálták, köszönetként a hölgy bőkezű támogatásáért.

Soros? Ennek utána néztem az Interneten. Margit Schlenger Magyarországon született és nőtt fel, de egyetemi éveit már külföldön töltötte. 1951-ben férjhez ment Soros Pálhoz New Yorkban, ahol egyetemi diákként találkoztak 1950-ben. Idővel mindketten bőkezű mecénásokként segítettek különböző szervezeteket és egyéneket. Daisy Soros még most is aktívan támogatja a Metropolitán Operát, a New York-i Filhamonikus Zenekart, a Lincoln Centre nevű művészeti központot (Lincoln Center for the Performing Arts) és a művészeti múzeumot (Metropolitan Museum of Arts). Úgy tűnik, a magyar Daisy Soros nélkül mindegyik New York-i kulturális intézmény szegényebb lenne.

Január 26-án este elmentem a Julliard  zeneakadémiára, ahol éppen egy egyhetes Babbitt fesztivált tartottak (“Milton Babbitt’s World, A Centennial Celebration” címmel). Ezen az estén a kisszámú szólisták egyike magyar volt. Blága Péter megdöbbentő könnyedséggel és virtuózitással játszott el egy valószinüleg nagyon nehéz és fárasztó Persichetti darabot (Vincent Persichetti, 1915 – 1987, Parable XXII for Solo Tuba, Op. 147, 1981). Hangsúlyozom, hogy Blága Péter előadásában a darab nem hangzott se nehéznek, se fárasztónak. De bizony az volt. A műsorfüzet szerint Blága posztgraduális tanulmányokat folytat a Julliardon, ahol ő a zenekar tubása.

Január 27-én délelőtt került sor az ENSZ hivatalos Holokauszt megemlékezésére – az ENSZ nagytermében. Többen, vagyis tizenketten, mondtak beszédet; a beszédek során Magyarországot Takács Szabolcs államtitkár képviselte. Az ünnepségen zene számok is elhangzottak. Kopár Antal (gitár) és Horváth Béla (hegedű), magyarországi róma zenészek, egy-egy rövid számra kaptak alkalmat (“Ajaj devla”, róma dal és “Lavotta szerenád” Hubay Jenő átírásában). Az ünnepség befejezéseként egy amerikai zsidó diák kórus (United States Military Academy Jewish Chapel Choir, West Point) énekelt. Egyik számukat úgy konferálták fel, hogy az elhangzó zenét az angol Hannah Szenes – aki hősiesen harcolt a nácik ellen, de elkapták és kivégezték – versére komponálták.

Ez majdnem így igaz, de Szenes Hannah – Szenes Béla író lánya – nem angol volt: Budapesten született 1921-ben; gimnáziumi tanulmányai után Palesztinába ment, ahol csatlakozott az angol hadsereghez (British Royal Air Force). 1944-ben visszatért Magyarországra katonai feladattal. Elfogták, megkínozták és kivégezték. Mindössze 23 éves volt. Megzenésített verse – Eli, Eli – méltán hangzott el az ENSZ Holokauszt Megemlékezésén.

Január 27-én este megemlékező ünnepségre és koncertre került sort az ENSZ Magyarországi Állandó Képviseletén. A holokauszt során meggyilkolt magyar zeneszerzőkre emlékeztünk. Akárcsak délelőtt, itt is volt néhány beszéd (de csak négy), amely után a Liszt Ferenc Zeneakadémia két tanára és egy növendéke szép koncertben részesítette a kb. 150 főből álló meghívott közönséget. Pontosítva, Szabadi Vilmos (hegedű), Karasszon Eszter (cselló) és Marczi Mariann (zongora) játszott Delej, Bartók, Sárossi, Kodály, Justus és Vecsey műveket.

UNplusAcademyVarga3rd1200x

 

A megható ünnepség rövid (15 perces) előadásommal fejeződött be. Beszéltem meggyilkolt zeneszerzőkről, történelmi háttérről valamint Bartók és Kodály náciellenes magatartásáról. Előadásomat történelmi dokumentumok bemutatásával kísértem.

A megjelent ENSZ követek – beleértve Ban Ki-moon főtitkárt  – értékelték az est tartalmát. Sok köszönet illeti Bogyay Katalin nagykövet asszonyt az est sikeres megszervezéséért.